Sepsi și FCSB se confruntă în turul doi preliminar din Conference League cu bulgarii de la PFC CSKA Sofia, respectiv FK CSKA 1948 Sofia. Două echipe cu nume aproximativ identice aflate într-o situație asemănătoare, dar totuși diferită, cu CSA Steaua și FCSB.
ProSport vă prezintă în rândurile următoare care este situația din războiul CSKA 1948 – CSKA Sofia, cum se aseamănă conflictul dintre cele două cu cel dintre CSA Steaua și FCSB, dar și ce mari deosebiri sunt.
CSKA Sofia a fost echipa de fotbal a Ministerului Apărării din Bulgaria. A luat naștere în 1948, iar în 1989 a fost privatizat. O situație asemănătoare s-a petrecut la CSA Steaua, care s-a înființat în 1947 și a recurs la privatizare, la fel ca CSKA, dar în 1998.
Bulgarii n-au dus-o prea bine sub conducerea lui Pramod Mittal, deși fratele său era miliardarul Lakshumi Mittal, și echipa a intrat într-o criză financiară fără precedent. Compania Titan AS avea să cumpere clubul, fără să-l ajute prea mult. În 2014, CSKA Sofia devenea primul club din Europa de Est care a fost tranzacționat la Bursa bulgară. Deși părea o mișcare inteligentă, problemele financiare aveau să reapară, iar în anul 2015 avea să vină dezastrul!
Din cauza problemelor financiare, CSKA Sofia era retrogradată în Liga 4, însă a fuzionat rapid cu Litex Loveci, echipă patronată de Grisha Gancev. CSKA Sofia avea să se folosească de licența pentru Liga 1 a lui Litex Loveci, iar din acționariat avea să facă parte, printre alții, și legendarul Hristo Stoicikov, care deține 20% din club. Acum, patronul Grisha Gancev deține palmaresul total al clubului CSKA Sofia.
Din cauza fuziunii din 2015, mai multe grupuri ale suporterilor lui CSKA Sofia au decis să nu mai vină la meciurile echipei, iar în 2016 puneau bazele unui alt club de fotbal în Liga 4 din Bulgaria. După ce au cerut moartea finanțatorului Grisha Ganchev, suporterii bulgari au înființat propriul club de fotbal, așa cum s-a întâmplat și cu suporterii Stelei care au cerut același lucru lui Gigi Becali.
Interesant este că Armata bulgară a aflat de proiectul suporterilor, însă a decis să nu se implice, după ce s-a sfătuit și cu aceștia. Motivul? Dacă armata bulgară se implica, așa cum o face cea română cu CSA Steaua, atunci CSKA 1948 n-ar mai fi putut promova în Liga 1, unde în sezonul trecut a terminat pe locul 3.
Un detaliu diferit față de situația din România este legat de stadioanele pe care joacă cele două cluburi CSKA! Dacă în România, MApN nu o lasă pe FCSB să joace pe arena din Ghencea, în Bulgaria armata a permis echipei lui Stoicikov să joace pe legendarul stadion Bulgarian Army Stadium (22.995 de locuri). În același timp, CSKA 1948, echipa suporterilor, evoluează pe stadionul Bistritsa din Sofia, care are o capacitate de doar 2500 de locuri.
Un alt lucru interesant este legat de galeriile bulgarilor și românilor! Până în 2016 galeria lui CSKA Sofia era înfrățită cu cea a Stelei. În prezent, nucleul dur al Peluzei Sud (CSA Steaua) trebuie să aleagă pe care CSKA va susține în duelul cu FCSB și Sepsi. Ultima acțiune a Peluzei Sud alături de CSKA Sofia a fost în aprilie 2016, la finala Cupei Bulgariei, când roș-albaștrii i-au susținut pe bulgari. De menționat că în acel moment Peluza Sud nu avea echipă pe care să o susțină în România, după ce s-a dezis de FCSB, iar CSA Steaua încă nu reactivase secția de fotbal la nivel de seniori.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER